Over mij


Het was zondag 27 juli 1986, een mooie zonnige dag in Den Haag. Zo rond half zeven in de avond kwam het verlossende moment voor mijn moeder. Na negen en een halve maand vond ik het welletjes en besloot ik dat het tijd was om kennis te maken met de wereld. En zo geschiedde het: Nick van der Leeuw was geboren.

Al vroeg kwamen mijn ouders erachter dat ik anders was dan andere kinderen. Als ik de verhalen over mijn jeugd mag geloven was ik een regelrechte nachtmerrie. Ik had namelijk een eigen wil en deed precies waar ik zin in had. Daar kon niet iedereen even goed mee om gaan, en dus bestond mijn jeugd veelal uit strafwerk en schoolpsychologen, zat ik op scholen voor moeilijk opvoedbare kinderen en mocht ik zelfs schitteren in een heus internaat. Ondanks alles heb ik het reuze naar mijn zin gehad. Ik deed toch wel waar ik zin in had.

Toen ik 18 jaar oud was zat ik in een zwart gat. Ik had totaal geen idee over wat ik wilde gaan doen met mijn leven. Nog meer school was geen optie, ik vond het saai en een diploma interesseerde me niet. Het leger speelde even door mijn hoofd, maar ik ben niet zo’n fan van mensen die mij vertellen wat ik moet doen en van mij iets willen maken dat ik niet ben. En dus bleef er in mijn beleving maar één optie over: werken voor een baas. Via een uitzendbureau kreeg ik de mogelijkheid om fulltime te werken op de administratieve afdeling van een pensioenverzekeraar. Een dodelijk saaie baan, maar het was beter dan thuis zitten en het gezeik van mijn ouders aanhoren.

Om een lang verhaal kort te maken. Binnen 6 maanden kreeg ik een vaste aanstelling op de administratieve afdeling. Binnen 12 maanden had ik een staffunctie als marketeer. Binnen 18 maanden verdiende ik 3 keer zo veel als toen ik voor het uitzendbureau werkte. En na 24 maanden was ik weer weg. Ik toonde veel initiatief binnen de organisatie. Ik was niet bang om mijn mond open te doen en aan beleid had ik lak. Ik vertelde elke manager over mijn ideeën en kreeg keer op keer de kans om mijn ideeën tot uitvoer te brengen. En met succes!

Toen ik 20 jaar oud was besloot ik dat het tijd was om voor mezelf te beginnen. Ik had mijn buik vol van vroeg opstaan, luisteren naar anderen, investeren in andermans onderneming, beperkt loon en diverse andere zaken. Mijn bedrijf was binnen een paar uur gerealiseerd. Ik liep bij de KvK in Den Haag naar binnen, registreerde mijn bedrijfsnaam, meldde me aan bij de Belastingdienst en opende vervolgens een rekening bij de ING. Fluitje van een cent. Binnen 3 maanden zat ik op EUR 10.000,- omzet per maand.

In de 10 jaar daarop volgend heb ik met diverse zakenpartners bedrijven in de online marketing geëxploiteerd. In mijn hoogtijdagen lag de omzet op rond de twee miljoen euro per jaar en had ik 8 medewerkers in dienst. Ik deed alles waar ik zin in had. Ik bedacht de concepten, stuurde mijn werknemers aan en zorgde dat de concepten succesvol in de markt werden gezet. In deze tijd heb ik gigantisch veel geleerd en heb ik heel veel leuke dingen gedaan.

Ik was 30 jaar en begon het marketingwereldje zat te worden en zei tegen mijn zakenpartner dat ik wilde stoppen. Het mocht allemaal verkocht worden, want ik was er klaar mee. De uitdaging was weg en het ondernemen op deze manier begon als werk aan te voelen. Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel aan werken, en aangezien ik alleen doe waar ik van houd, werd het tijd voor iets nieuws. Binnen 7 dagen wist ik wat ik wilde gaan doen. Tien minuten voor mijn 31ste verjaardag kwam het besef keihard binnen: ik ga aan de slag als inspirator! De tranen rolde van mijn wangen en mijn lichaam begon te tintelen. Alsof het zo moest zijn.

Het bovenstaande verhaal is niet mijn enige verhaal. Tegenover al mijn successen ben ik even vaak op mijn bek gegaan. Ik was rond mijn 22ste bijna failliet en moest noodgedwongen weer bij mijn ouders gaan wonen. Ik heb tienduizenden euro’s geïnvesteerd in zaken die ik eigenlijk niet nodig had. Ik ben te enthousiast geweest in het starten van samenwerkingen met ondernemers die er anders in stonden dan ik. Ik heb een Belastingschuld van EUR 100.000,- gehad. Ik ben concepten gestart puur uit ego, zonder te kijken of er markt voor was. En ook privé ben ik honderden keren op mijn bek gegaan. Ik ben relaties aangegaan met vrouwen die niet goed voor me waren. Ik dacht de liefde van mijn leven te hebben gevonden, maar kwam van een koude kermis thuis en ben mezelf totaal verloren. Ik investeerde in vriendschappen die meer energie kostte dan opleverde. En ga zo maar door. Ik ben een mens, net als jij.

Ik heb altijd gedaan waar ik zin in had en heb daarom een rijk leven gehad. Een leven vol spektakel. Een leven vol magie. Een leven dat nooit saai was. Ik ben nooit bang geweest om ergens volledig voor te gaan en ik zal dit ook altijd blijven doen. Ik denk namelijk niet, ik doe. Want alleen als je uit je hoofd komt, gebeuren er magische dingen, en anders staat het leven stil. Ik geloof niet in falen: óf het wordt een succes óf je leert een wijze les.


Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here